Mondkapjes verplicht in winkels en andere openbare ruimtes

Tot voor kort gold het verplicht dragen van een mondkapje in Frankrijk alleen in bepaalde situaties, zoals in het openbaar vervoer. Sinds 20 juli is deze maatregel verder uitgebreid. Het dragen van een mondkapje is nu verplicht in alle afgesloten, openbare ruimtes. Hieronder vallen onder meer supermarkten en winkels, maar ook de werkvloer en horecagelegenheden.

Avondklok. 

Frankrijk verscherpt coronamaatregelen: avondklok vanaf
19 uur tot 6 uur in
heel het land

Frankrijk heeft strengere maatregelen afgekondigd om het coronavirus terug te dringen. In heel het land zal vanaf zaterdag een avondklok van kracht zijn van 19 uur tot 6 uur. 

9 JUNI
– Avondklok uitgesteld tot 23.00 uur
– Heropening van cafés, restaurants en sporthallen
– Telewerken flexibeler gemaakt
– Mogelijkheid om tot 5.000 mensen te ontvangen in culturele en sportzalen met gezondheidspas
– Heropening van handelsbeurzen en tentoonstellingen voor maximaal 5.000 personen met een gezondheidspas
Ontvangst van buitenlandse toeristen met een gezondheidspas

30 JUNI
– Einde avondklok
– Eindlimieten afhankelijk van de plaatselijke gezondheidssituatie
– Toegang tot elk evenement met meer dan 1.000 deelnemers, zowel binnen als buiten, met een gezondheidspasje
– Discotheken nog steeds gesloten
– Behoud van barrièregebaren en sociale distantie
– Ontvangst van buitenlandse toeristen met een gezondheidspas

 I. Huidige Franse lockdownregels 

– Er geldt een avondklok vanaf 19.00 uur tot 6.00 uur in heel Frankrijk. Wie zich ’s avonds zonder geldige reden op straat bevindt, riskeert een boete van €135.

–  Tijdens de avondklok en in de nieuwe lockdowngebieden moeten de Fransen opnieuw een ingevuld uitgaansformulier (attestation de déplacement) bij zich hebben. Geldige redenen om ’s avonds/’s weekends het huis te verlaten zijn onder andere: vanwege werk, voor een dringende familiereden (motif familial impérieux), voor het uitlaten van de hond of voor het maken van een internationale reis (trein/vliegtuig halen). Zie hier het online-formulier.

Mondkapjes bijna overal verplicht zelfs buiten in drukke gebieden.

De winkels zijn sinds eind november weer open, net als de kerken en de kappers. Maar vanaf eind januari moesten de grootste winkelcentra (20.000 m2+) weer dicht in Frankrijk.

Thuiswerken blijft verplicht in Frankrijk, indien mogelijk.

De crèches en scholen zijn open. Wel moeten scholieren vanaf 6 jaar mondkapjes dragen op school.

– Privé-bijeenkomsten moeten beperkt blijven tot maximaal 6 volwassenen. De Franse politie gaat samenscholing op straat van meer dan 6 personen nu ook weer beboeten.

Evenementen, festivals en grote bijeenkomsten zijn nog steeds verboden.

Hotels mogen open zijn, maar er is alleen roomservice mogelijk, ook alle hotelhoreca moet sluiten.

Benzinestations, garages, autoverhuurbedrijven zijn open.

– Bejaardenhuizen mogen bezoek blijven ontvangen en de Fransen mogen naar de kerk (maar verplicht afstandhouden in de kerkbanken).

– De parken, bossen en stranden zijn toegankelijk (vorige lockdown waren ze afgesloten).

Voorlopig nog gesloten in Frankrijk: restaurants, café’s, musea, bioscopen, sportscholen en ook de wintersportgebieden. 

 II. Actuele situatie in Frankrijk

De cijfers verslechteren sinds begin maart weer in Frankrijk. Het aantal nieuwe coronabesmettingen (=positieve tests) schommelt op het moment rond de 35.000 per dag,

Het R-cijfer in Frankrijk is nu 1,16. De bezettingsgraad van veel IC’s in Franse ziekenhuizen is op het moment 100%. Er zijn echter belangrijke regionale verschillen. Heel globaal gesteld gaat het in de westelijke helft van Frankrijk een stuk beter dan in het noorden, oosten en zuidoosten van Frankrijk.

De situatie is op het moment het slechtst in Ile-de-France (Parijs en omgeving). Verder zijn ook Hauts-de-France (Nord/Duinkerke, Somme, Pas-de-Calais) en en Provence-Alpes-Côte d’Azur (met name in de Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône/Marseille, Var, Hautes-Alpes) regio’s waar het minder goed gaat dan in de rest van het land.

In deze 19 departementen is de situatie aangemerkt als het zorgwekkendst in Frankrijk: Paris, Hauts-de-Seine, Val de Marne, Val-d’Oise, Seine-Saint-Denis, Yvelines, Essonne, Seine-et-Marne, Aisne, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Somme, Alpes-Maritimes, Seine-Maritime, Aube, Nièvre en de Rhône.

Franse departementen met juist weinig besmettingen zijn onder meer: Finistère, Creuse, Les Landes, Gers, Pyrénées-Atlantiques en ook: Morbihan, Côtes d’Armor (Bretagne); Manche (Normandië), Gironde (Bordeaux), Charente-Maritime, Vendée, Loire-Atlantique (Nantes),  Hautes-Pyrénées.

Op deze website van de Franse overheid zijn recente cijfers te zien uit de departementen(kijk onder tabje Taux d’incidence) maar dit overzicht van France 3 is duidelijker.

III. Grote lijnen van het Franse coronabeleid 

De gezondheidsnoodstand (état d’urgence sanitaire) is opnieuw uitgeroepen in Frankrijk en duurt tot minstens 1 juni 2021. Deze puur politieke maatregel betekent dat de Franse regering versneld wetten en corona-regels mag doorvoeren als de situatie daarom vraagt.

De Franse aanpak van de corona-epidemie berust op drie uitgangspunten.

1. Beschermen

Er zijn in Frankrijk op grote schaal mondkapjes beschikbaar, zowel bij de apotheek als in de supermarkten. Op steeds meer plekken is het dragen daarvan verplicht (zie boven). De Franse overheid raadt sinds januari 2021 aan om vooral chirurgische maskers te gebruiken, omdat die beter beschermen dan stoffen mondbedekking. Op sommige plekken zijn dat soort mondkapjes (Type 2) nu verplicht, onder andere op de scholen.

2. Testen

Er wordt enorm veel getest in Frankrijk: meer dan 2 miljoen testen per week. Daarvan zijn er steeds meer sneltesten (antigeen), waarvan de uitslag binnen 30 minuten bekend is. Van de PCR-testen is de uitslag voor 75% binnen 24 uur bekend. Beide typen test zijn gratis voor de Fransen (ook zonder verwijsbrief van een arts, op vertoon van een Franse ziekenfondskaart.)

3. Isoleren

Sinds juni bestaat er een nationale corona-app beschikbaar: Tous AntiCovid. Ook buitenlanders kunnen deze app gebruiken op Frans grondgebied en handig: de app toont de laatste officiële coronacijfers uit Frankrijk. Mensen die in Frankrijk positief getest worden, moeten 10 dagen in zelfquarantaine.

Vaccineren

Frankrijk is eind december gestart met vaccineren (met name Pfizer, Moderna) en na een traaf begin wordt het tempo nu steeds hoger. Inmiddels zijn 8 miljoen Fransen gevaccineerd met een eerste dosis. Huisartsen en apothekers in Frankrijk mogen nu ook zelf gaan vaccineren. Met behulp van het Franse leger en de brandweer worden 35 grote vaccinatie-stadions geopend, de zogenaamde vaccinodromes.

Vanaf half april zijn de Fransen vanaf 60 jaar aan de beurt en vanaf half mei de Fransen vanaf 50 jaar. Volgens premier Castex zullen eind mei 20 miljoen Fransen gevaccineerd zijn (alle 50 plussers). Eind van de zomer moeten 50 miljoen Fransen een vaccin hebben gekregen (ofwel tweederde van de Fransen). Vaccinatie is vrijwillig en gratis op vertoon van een ziektekostenkaart (carte vitale) in Frankrijk. 

REISCERTIFICAAT TIJDENS DE AVONDKLOK

Thuisquarantaine

Na een verblijf in Frankrijk gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Coronavirus

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Frankrijk stabiel te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op deze websites:

Vanaf 17 oktober 2020 geldt een uitgaansverbod van 21.00 tot 6.00 uur in het île-de-France (Paris en omringende departementen) en voor 8 grote Franse steden: Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Saint-Etienne, Rouen, Montpellier en Toulouse. Het uitgaansverbod geldt voorlopig voor 6 weken. Lees er meer over op de website van de Franse regering.

Mocht u tijdens het uitgaansverbod om noodzakelijke reden toch buiten of onderweg te moeten zijn? Dan moet u een ingevulde en ondertekende verklaring  van verplaatsing kunnen tonen. De verklaring is geldig voor 1 uur.

Als u om werk-gerelateerde redenen buiten bent heeft u ook een werkgeversverklaring nodig. Als u op weg bent om een trein of vliegtuig te halen, moet u tickets kunnen overleggen. 

Er kunnen in Frankrijk andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), hoeveel afstand u moet houden (in Frankrijk 1 meter) of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. In heel Frankrijk is het dragen van een mondkapje in besloten (publieke) ruimten verplicht. In veel Franse steden, waaronder Parijs is het dragen van een mondkapje ook buiten verplicht. U kunt verdere informatie vragen aan uw reisorganisatie of de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Ook kunt u informeren bij de plaatselijke VVV. 

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Het is in Frankrijk mogelijk u te laten testen als u symptomen heeft of in aanraking bent geweest met iemand die besmet is met het virus.

Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Inreisbeperkingen

Grenzen

Over land kunnen grenscontroles plaatsvinden met Frankrijk en omringende landen, maar er zijn geen reisbeperkingen. Reizigers die vanaf een vliegveld in Nederland naar Frankrijk reizen, moeten voordat zij aan boord gaan een gezondheidsverklaring invullen en tonen. Als een reiziger symptomen vertoont kan betrokkene worden geweigerd aan boord van het vliegtuig. Dat geldt ook voor reizigers in transit.

Luchtverkeer

Om verspreiding van het coronavirus in Frankrijk te voorkomen zijn er beperkingen  in het internationale luchtverkeer.

Afhankelijk van de plek vanwaar u als Nederlander naar Frankrijk reist, kunnen restricties bestaan.

Via de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken kunt u veelgestelde vragen over COVID-19 en Frankrijk vinden en informatie over de benodigde documenten voor het reizen naar Frankrijk vanuit een derde land dan wel een risicogebied.

Reizigers uit risicogebieden zijn verplicht 72 uur voor vertrek naar Frankrijk een test te doen. Zij moeten de resultaten van de test bij zich hebben. Deze wordt bij het aan boord gaan van het vliegtuig gecheckt. In landen waar het moeilijk of onmogelijk is 72 uur voor vertrek  een test te doen, bieden de Franse  autoriteiten de mogelijkheid bij aankomst in Frankrijk een test te doen. Als reizigers weigeren deze test te doen zal men verplicht worden in quarantaine te gaan.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Frankrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Frankrijk bijzonderheden zijn, kijk dan op website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

  1. Waar kan ik ze in elke stad kopen?

    Volgens de informatie die Le Parisien op 23 april bekend heeft gemaakt, zullen er vanaf 30 april maskers te koop zijn in de tabakswinkels tegen de indicatieve prijs van 5 euro. Elke tabakszaak zal zijn of haar eigen bestelling van maskers moeten plaatsen op een platform dat is ontworpen door de Confederatie van tabaksondernemers. Vanaf 27 april zijn apotheken ook gemachtigd om maskers aan het grote publiek te verkopen aan hun klanten zonder dat ze een doktersrecept nodig hebben. Sinds maandag 4 mei worden maskers voor het grote publiek of chirurgische maskers verkocht in supermarkten zoals Carrefour, Monoprix, Lidl, Intermarché of E. Leclerc.Deze maskers zullen geleidelijk aan beschikbaar komen in Drives en andere grootwinkelbedrijven zoals Auchan, Aldi, Cora, Casino, Système U… informeert het Ministerie van Economische Zaken en de Federatie van Handel en Distributie (FCD) in een persbericht dat op 29 april is gepubliceerd. “Zoals we met andere distributiekanalen hebben gedaan, werken we aan de doelstelling dat elke Fransman op 11 mei beschermingsmaskers moet kunnen krijgen. Ik prijs de verantwoordelijkheid van de spelers in de massadistributie voor hun inzet voor de prijzen van de in hun winkels verkochte maskers,” benadrukte Agnès Pannier-Runacher, staatssecretaris bij de minister van Economie en Financiën.
  2. De grote voedingswinkels (Auchan, Aldi, Carrefour, Colruyt, Cora, Groupe Casino, Intermarché, Leclerc, Lidl, Netto, Supermarché Match, Système U) bevestigen dat de maskers voor het grote publiek (doek en herbruikbaar) en de maskers voor eenmalig gebruik vanaf maandag 4 mei geleidelijk aan in de winkels en de stations te koop zullen worden gesteld, waarbij de voorraad na 11 mei zal toenemen.

    Prijs van een herbruikbaar stoffen masker in supermarkten: tussen 2 en 3 euro
    Prijs van een chirurgisch masker, voor eenmalig gebruik, in supermarkten: minder dan een euro.

Onzichtbare vijand

Net als premier Rutte sprak president Macron zijn volk toe op televisie. “Het is oorlog”, zei hij bij herhaling. “En we hebben te maken met een onzichtbare vijand.”

Macron maakte op tv de landelijke quarantaine bekend. ,,Ga alleen naar buiten als dat noodzakelijk is.” Minister Castaner zei dat “familie-etentjes en voetballen met vrienden” verboden zijn, “maar de hond uitlaten mag nog wel”.

Total Views: 1425 ,